Saltar apartados

Informació del curs d'especialització AutoCad 2D per a arqueòlegs

 

Curs d'especialització de 2 crèdits ECTS amb docència presencial

AVÍS: AQUEST CURS HA SIGUT CANCEL·LAT. INTENTAREM OFERIR-LO EN FUTURES CONVOCATÒRIES

1. DESCRIPCIÓ:

Estudiants d'últim curs del Grau d'Història, estudiants del Màster en Arqueologia i Gestió Integral del Patrimoni, estudiants de Doctorat i professionals de l'Arqueologia.

2. CRITERIS D'ADMISSIÓ

L'admissió es farà per ordre d'inscripció.

Cal demostrar la matriculació en alguna de les titulacions anteriors o alguna experiència en Arqueologia (excavacions i/o prospeccions arqueològiques, tasques d'inventari i catalogació de materials arqueològics, etc.)

3. DURADA

20 hores

Data inici: 07-11-2016
Data final: 10-11-2016

4. OBJECTIUS

El curs es planteja per a estudiants d'últims cursos del Grau en Història, de Màster, de Doctorat i professionals del camp de l'Arqueologia que desitgen aprendre a utilitzar AutoCad (2D) com a eina per al procés de documentació gràfica del registre material arqueològic, tant moble (materials i objectes arqueològics) com immoble (estructures i edificacions). Al final del curs, els alumnes seran capaços d'utilitzar les principals eines de dibuix, edició, georeferenciació i disseny d'AutoCad.

5. PROGRAMA DEL CURS

Dia 7 de novembre de 2016 (16:00-21:00 h.)

1. Mòdul de dibuix i gestió de plànols i cartografia I: vectorització d'estructures, bolcat i gestió de núvols de punts topogràfics, georeferenciació estructures, alineat/escalat. (Docent: Julia Sarabia Bautista)

Dia 8 de novembre de 2016 (16:00-21:00 h.)

2. Mòdul de dibuix i gestió de plànols i cartografia II: importació i gestió de referències externes ràster i vectorial, dibuix sobre ortofotos i/o fotografia rectificada d'estructures (plantes i alçats 2D), gestió de projectes per capes (Docent: Víctor Cañavate Castejón).

Dia 9 de novembre de 2016 (16:00-18:30 h.)

3. Mòdul de dibuix i gestió de plànols i cartografia III: generació d'elements per a la presentació de plànols i cartografies 2D (nords, cartel·les, escales gràfiques), impressió/traçat a diferents escales (1:100/1:50), generació de planimetries dwg per a pdf (Docent: Víctor Cañavate Castejón).

Dia 9 de novembre de 2016 (18:30-21:00 h.)

4. Mòdul de dibuix i gestió de materials arqueològics I: eines de dibuix, edició i modificació, importació de referències ràster, escalat, vectorització d'imatges (Docent: Ana M. Charquero Ballester).

Dia 10 de novembre de 2016 (16:00-21:00 h.)

5. Mòdul de dibuix i gestió de materials arqueològics II: simbologia, ombrejos, blocs i atributs. Muntatge de làmines de materials i impressió en diferents escales i formats (Docent: Ana M. Charquero Ballester)

6. AVALUACIÓ:

Es realitzaran pràctiques conjuntes en l'aula enfocades a la documentació del patrimoni arqueològic (plànol d'excavació arqueològica, digitalització ceràmiques i altres materials arqueològics...). Els productes resultants (planimetria 2D i muntatge de làmines de materials arqueològics) seran lliurats al professorat, que procedirà a la seua avaluació. Aquests materials correspondran al 80% de la nota, mentre que el 20% restant serà atribuït sobre la base de l'assistència al curs.

7. IMPORT:

80 euros.

8. DIRECCIÓ:

Dra. Julia Sarabia Bautista

Dept. de Prehistòria, Arqueologia, Hist. Antiga, F. Grega i F. Llatina i investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)

Universitat d'Alacant

9. PROFESSORAT:
  • Professorat Universitat d'Alacant:

Dra. Julia Sarabia Bautista

  • Professorat extern:

Víctor Cañavate Castejón

Arqueòleg expert en les metodologies de documentació gràfica del patrimoni immoble (estructures i edificacions en alçat). Des de l'any 2000 forma part de l'equip tècnic del Parc Arqueològic El Tolmo de Minateda (Albacete), encarregant-se de les tasques d'excavació, topografia i disseny de les planimetries. En l'àmbit de la docència, és des de l'any 2007 professor extern en l'assignatura “Tècniques Arqueològiques Aplicades” en el Màster en Arqueologia Professional i Gestió integral del Patrimoni de la Universitat d'Alacant.

També forma part de l'equip docent dels cursos d'estiu d'Arqueologia impartits per la UA en el Parc Arqueològic de l'Alcúdia d'Elx, mostrant els alumnes el muntatge de planimetries en Autocad i tècniques fotogramètriques.

Ana M. Charquero Ballester

A més de la seua formació com a arqueòloga de camp competent en l'organització i direcció d'excavacions, compta amb una àmplia experiència en l'ocupació de noves tecnologies aplicades a l'Arqueologia, com la fotogrametria digital, instrument de documentació del patrimoni arqueològic, i el dibuix digital de materials arqueològics en Autocad.

Entre les seues experiències docents destaca la participació com a professora d'Autocad i fotogrametria digital en els cursos d'estiu Rafael Altamira desenvolupats per la UA en el Parc Arqueològic de l'Alcúdia d'Elx, en els quals imparteix pràctiques informàtiques de disseny digital de patrimoni moble (ceràmiques, mosaics, metalls, etc.).

10. ORGANITZACIÓ:

IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), Universitat d'Alacant (Espanya)

11. SECRETARIA, ADMINISTRACIÓ I INFORMACIÓ:

Secretaria IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)

12. PER A MÉS INFORMACIÓ:


Si desitges preguntar aspectes sobre la matrícula has de dirigir-te a:

IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)
Tel. 96 590 3886

inaph@ua.es

Facultat de Filosofia i Lletres

UNIVERSITAT D'ALACANT

Apt. Correus 99

03080 Alacant

La Secretaria de l'Institut es troba en la planta segona de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici III) de la Universitat d'Alacant.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


COM MATRICULAR-SE?

Per a matricular-te, has d'accedir al formulari de preinscripció des d'ací: enllaç
i, posteriorment, realitzar la matrícula per UACloud (plataforma de la UA).

Tot el procés de matrícula que se segueix està explicat en el següent tutorial d'ajuda: veure document (format pdf)

Preinscripció: de l'01/09/2016 a l'01/10/2016
Matrícula: del 02/10/2016 al 06/11/2016
Per a qualsevol aclariment o pregunta que tingues no dubtes a posar-te en contacte amb nosaltres enviant un e-mail a inaph@ua.es.

 

Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)


Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)
Universitat d'Alacant
Edifici Instituts Universitaris-Parc Científic, Planta Baixa
Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n.
03690 - Sant Vicent del Raspeig (Al

Tel: (+34) 96 590 3886

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464