Saltar apartados

Informació del curs d'especialització osteoarqueologia

 

Curs d'especialització de 3 crèdits ECTS amb docència presencial

El nombre màxim d'estudiants serà de 30 i l'admissió es realitzarà per estricte ordre de preinscripció

Llista d'admeses/os i llista d'espera (format pdf)

Consulta el canvi de classes en la pàgina principal de l'INAPH: https://inaph.ua.es/va/

1. DESCRIPCIÓ:

El curs d'Osteoarqueología pretén desenvolupar un programa d'especialització d'interès científic i orientat a la seua aplicació en activitats professionals arqueològiques. El contingut ha sigut dissenyat com a complement a la formació desenvolupada en els títols universitaris oficials de la Universitat d'Alacant, proporcionant les eines conceptuals, teòriques i metodològiques necessàries per a l'obtenció, anàlisi i interpretació de restes òssies d'origen arqueològic des de l'activitat de camp fins al laboratori.

L'Osteoaqueología és una disciplina emergent i d'enorme projecció en els estudis arqueològics. L'aplicació de mètodes d'identificació morfològica i noves tècniques d'anàlisis bioquímiques i microscòpics, permeten comprendre la interacció cultural i física dels éssers humans amb el seu entorn i interpretar les seues maneres de vida.

Des d'un enfocament teòricopràctic, les activitats del curs permetran l'estudiant explorar noves perspectives d'anàlisi en l'estudi, conservació, registre i gestió de restes osteoarqueològics d'interès històricocultural i donaran resposta a la demanda d'arqueòlegs i arqueòlogues qualificats/qualificades en la seua formació cap a nous mètodes formatius i posada en valor del patrimoni arqueològic.

Aquest curs està dirigit a estudiants de Grau i Postgrau en Història, Geografia, Humanitats, Sociologia, Biologia, Infermeria, Nutrició, Medicina, i en general a qualsevol estudiant d'altres disciplines que tinga interès a aprofundir en la recuperació, estudi i gestió del patrimoni històricoarqueològic, així com comprendre, des dels mètodes i tècniques que actualment s'apliquen per a la seua reconstrucció, les maneres de vida de poblacions passades a través del registre osteoarqueològic.

2. DURADA:

30 hores

Data inici: 09-02-2016
Data final: 10-03-2016

 

3. OBJECTIUS
 • Generals

Proporcionar a graduats, llicenciats i professionals en Humanitats, Ciències de la vida o de la Salut, una formació integral, actualitzada i d'alta qualitat sobre la recuperació i estudi dels contextos arqueològics de tipus funerari, així com de les restes òssies dels agents socials en ells dipositats, amb l'objecte de representar les maneres de vida de les poblacions del passat, així com comprendre i identificar els principals problemes de les societats actuals des d'una perspectiva diacrònica.

 • Específics:

  - aprofundir en l'arqueologia de la mort com a heurística al servei de l'estudi de les societats i del seu procés històric

  - desenvolupar una formació àmplia, pràctica i integral en els estudis d'Arqueologia i mètodes osteològics amb base en principis de transversalitat i interdisciplinaritat

  - atorgar les eines necessàries per a implementar la formació com a professional de l'Arqueologia a través de nous sistemes d'excavació i registre d'espais funeraris, tècniques osteològiques, morfomètriques, bioquímiques, moleculars, anàlisi digital (2D-3D) i mètodes estadístics en l'anàlisi de dades

  - proporcionar un coneixement sobre la identificació òssia, així com els mètodes i tècniques d'anàlisi que permeten interpretar patrons d'adaptació de les poblacions humanes a través de marcadors de salut, malaltia i dieta

  - desenvolupar un marc per al coneixement dels avanços cientificotècnics en la gestió, estudi i interpretació de les maneres de vida de les comunitats del passat.

4. CONTINGUTS I METODOLOGIA

El curs s'organitza entorn de classes teòriques de caràcter introductori (1 h), pràctiques de laboratori teòricopràctiques (20 h) i pràctiques de problemes amb casos d'estudi del registre arqueològic (9 h). En total 30 hores presencials. En el bloc teòric s'exposaran de forma succinta els fonaments necessaris per a endinsar-se en la conceptuación de l'Arqueologia de la mortD; en les pràctiques de laboratori s'incidirà en les bases de l'ostearqueologia com a disciplina centrada en l'estudi dels agents socials i consistiran en l'estudi de casos osteoarqueològics (determinació caràcters morfològics, salut i malaltia), tractament i anàlisi de dades i interpretació. Per la seua banda, en les pràctiques de problemes s'analitzaran com a casos d'estudi específics, prenent com a model el registre funerari d'algunes societats del passat per a proporcionar els estudiants una visió global de les pràctiques funeràries al llarg de la Història.

Per a cada tema (teoria i pràctica) es disposarà de material teòric de suport (pdf) basat en manuals i treballs científics (en castellà o anglès, opcional).

BLOC I. PRINCIPIS TEÒRICS

Tema 1. Conceptuació de l'Arqueologia de la mort (1h)

Prof. Francisco Javier Jover Maestre

 

BLOC II. MÈTODES I TÈCNIQUES EN OSTEOARQUEOLOGÍA

Tema 2.- Osteoarqueología: principis teòrics i metodològics (2 h)

Prof. Alejandro Romero Rameta

Tema 3.- Registre, identificació i consolidació de restes òssies (4 h)

Prof. Alejandro Romero Rameta i M. Paz de Miguel Ibáñez

Tema 4.- Identificant formes, determinat individus: anatomia craniodental, edat, sexe i paleodemografía (4 h)

Prof. Alejandro Romero Rameta i M. Paz de Miguel Ibáñez

Tema 5.- Paleopatología (4 h)

Prof. M. Paz de Miguel Ibáñez

Tema 6.- Anàlisi i estudi de cremacions (2 h)

Prof. M. Paz de Miguel Ibáñez

Tema 7.- Osteoarquelogía quantitativa (2 h)

Prof. Alejandro Romero Rameta

Tema 8.- Tècniques bioquímiques i anàlisis 2D-3D del registre ossi (2 h)

Prof. Alejandro Romero Rameta i Gabriel García Atiénzar

 

BLOC III. CASOS D'ESTUDI

Tema 9.- Pràctiques funeràries en les societats caçadores recol·lectores i neolíticas (3 h)

Profs. Palmira Torregrosa Giménez i Gabriel García Atiénzar

Tema 10.- Pràctiques funeràries en societats de l'Edat del Bronze i Ferro antic en el Sud-est de la península ibèrica (3 h)

Profs. Francisco Javier Jover Maestre i Alberto Lorrio Alvarado

Tema 11.- Canvis en les pràctiques funeràries de la Hispània romana a la formació d'al-Àndalus (3 h)

Prof. Sonia Gutiérrez Lloret, Carolina Doménech Belda i Fernando Prados Martínez

5. AVALUACIÓ:

Assistència al curs (30 hores) i realització treball teòricopràctic.

6. IMPORT:

60 euros.

7. PROFESSORAT:

Dra. Carolina Doménech Belda. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dr. Gabriel García Atiénzar. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dra. Sonia Gutiérrez Lloret. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dr. Francisco Javier Jover Maestre. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dr. Alberto Lorrio Alvarado. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dra. M. Paz de Miguel Ibáñez. Col·laboradora honorífica del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina.

Dr. Fernando Prados Martínez. Contractat Ramón y Cajal. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dr. Alejandro Romero Rameta. Departament de Biotecnologia, Facultat de Ciències i Institut universitari de recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Dra. Palmira Torregrosa Giménez. Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

 

8. DIRECCIÓ:

Professor Dr. Francisco Javier Jover Maestre

Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Filologia Grega i Filologia Llatina. Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Universitat d'Alacant

Telèfon: 96 590 3400 ext: 9734. E-mail: javier.jover@ua.es

9. ORGANITZACIÓ:


IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), Universitat d'Alacant (Espanya)

10. SECRETARIA, ADMINISTRACIÓ I INFORMACIÓ:

Secretaria IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)

inaph@ua.es

11. PER A MÉS INFORMACIÓ:


Si desitges preguntar aspectes sobre la matrícula has de dirigir-te a:

IUI en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)
Tel. 96 590 3886

inaph@ua.es

Facultat de Filosofia i Lletres

UNIVERSITAT D'ALACANT

Apt. Correus 99

03080 Alacant

La Secretaria de l'Institut es troba en la planta segona de la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici III) de la Universitat d'Alacant.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


¿COM MATRICULAR-SE?

Per a matricular-te, has d'accedir al formulari de preinscripció des d'ací: enllaç
i, posteriorment, realitzar la matrícula per UACloud (plataforma de la UA).

Tot el procés de matrícula que se segueix està explicat en el següent tutorial d'ajuda: veure document (format pdf)

Preinscripció: del 15/12/2016 al 14/01/2017
Matrícula: del 15/01/2017 al 01/02/2017
Per a qualsevol aclariment o pregunta que tingues no dubtes a posar-te en contacte amb nosaltres enviant un e-mail a inaph@ua.es.Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)


Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH)
Universitat d'Alacant
Edifici Instituts Universitaris-Parc Científic, Planta Baixa
Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n.
03690 - Sant Vicent del Raspeig (Al

Tel: (+34) 96 590 3886

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464